AFWERKING

Alle eindwerk-foto’s zijn gemaakt tussen januari en juli 2021, met een Sony fullframe spiegelloze camera A7R mark IV met daarop een Sony 24-105mm, mijn favoriete wandellens. Ze werden genomen met natuurlijk licht, soms mét en soms zonder statief. De nabewerking volgde in Lightroom en Photoshop. Door de wisselende omstandigheden waren kleur en contrast niet consistent over heel de reeks. Tel daarbij mijn kleurenblindheid en dan is het duidelijk: ik zat met een probleem maar Photoshop bracht redding met de optie “Kleur afstemmen”. Ik heb ook zwart-wit versies gemaakt maar de gebleekte, gedesatureerde kleuren refereerden beter naar het verleden. Om dezelfde reden koos ik als font voor de titel en de begeleidende tekst voor een typemachine-letter (New Courier).
De tekst bij de foto’s komt van het internet. Het zijn antwoorden die je krijgt als je in een zoekmachine gaat zoeken naar Mariabeeld, strijkplank, deurkapstok, … Het is een andere manier om te zeggen dat de wereld veranderd is.

Over de presentatie van de werken is lang nagedacht en vaak van gedacht veranderd. Welke werken, hoeveel werken, welk type papier, mat of glanzend, structuur of niet ,het was niet eenvoudig om een keuze te maken. Iedereen die zijn zeg mocht doen had andere ideeën en voorkeuren. Ik moest rekening houden met de beschikbare ruimte en met de kostprijs.  Ik heb fototentoonstellingen bezocht om andere mogelijkheden te onderzoeken. Mijn mentor liet na 6 maanden niets meer van zich horen.
De rust in mijn hoofd keerde pas terug nadat ik me realiseerde dat ik veel van de werken die op een tentoonstelling hangen niet echt kon smaken en dat je geen foto’s kan maken die iedereen mooi en/of goed vindt. Ik besloot dat ik mijn eigen ding zou doen. Ik zal misschien een pak negatieve kritieken krijgen maar de kans is even groot dat er iemand zegt “die foto raakt mij”. En dat is voor mij voldoende.

Printer

Fotopapier FASMTXT

Dit ‘100% cotton based’ ​zuurvrije FineArt papier heeft een natuurlijk witte tint met lichte textuur.  Dit papier leent zich uitstekend voor high-key portretten en huidtinten. Het papier kent een groot kleurbereik en is geschikt voor een breed scala aan onderwerpen. Het FineArt papier heeft als eigenschap de beelden zachter weer te geven en is zowat het standaardprodukt voor reportage-, trouw- en portret fotografen.

  • Gewicht & Dikte: 285gsm / 0.51mm
  • Witheid: 92% / OBA aanwezig
  • Papierbasis: 100% Katoen

Fotolijst

  • Ikea, Lomviken, zwart, 32x32cm
Dank aan Koert Martens van fift o’graphy die mijn foto’s perfect heeft afgedrukt.