IETS OVER DUIDING

Bekijk de foto van de dame met het boeket. Ik ken het verhaal achter die foto en jullie kennen dat niet. Daarom is die foto voor mij belangrijk en kunnen jullie de foto alleen maar mooi vinden. Of lelijk. Of “ja, speciaal, het heeft wel iets”. Wat dus eigenlijk wil zeggen “ik begrijp het niet, er ontbreekt informatie” of ik durf niet zeggen dat het lelijk is. Als ik het verhaal achter de foto vertel dan ga je anders oordelen, het beeld wordt misschien interessanter. Ik kwam de dame tegen toen ik in Moskou op de metro stapte. Ik zag onmiddellijk het beeld dat ik van haar kon nemen en die kans mocht ik niet laten voorbijgaan.  Een vragend knikje van mijn kant en een glimlach aan de overkant, meer was er niet nodig.

Een foto is een afbeelding van iets dat ooit ergens is geweest. De fotograaf weet dat maar of een toevallige kijker dat ook uit het beeld kan afleiden is lang niet zeker.
Stel jezelf een paar vragen bij een willekeurige foto. Wie of wat zie je? Waar en wanneer was dat? Waarom is die foto genomen? Duiding maakt een foto niet beter maar kan helpen om een foto begrijpelijk te maken. Je creëert door je toelichting een band tussen de foto en de toeschouwer. Een foto die je niet begrijpt kan je wel beoordelen op zijn schoonheid maar veel verder dan dat kom je niet.

Blader je door een fotoboek en op de kaft staat “Ecuador  2018” dan is de vraag “waar en wanneer” al beantwoord. En als je in het hoofdstuk “Het nevelwoud van Mindo” deze foto van een vogel tegenkomt met als bijschrift “Bleeksnavel Aracari (Pteroglossus Erythropygius)” dan heb je alle info die je nodig hebt. De “waarom”-vraag is duidelijk: het is een reisverslag.

Wie van vogels houdt zal dat bijschrift interessant vinden. Hij heeft alle info om meer over deze vogel te weten te komen. Vraag maar aan meneer Google. Wie het bijschrift niet interessant vindt kan dit nog altijd een mooie (of minder mooie) foto vinden.

Je zult merken dat je publiek zich gelukkiger voelt als jij voor hen het beeld kunt/wilt  verklaren.

Over het analyseren en bespreken van foto’s kan ik het boek aanbevelen dat Tom Meerman daarover schreef.
ISBN 9789463562188