EINDWERK

7 januari 2022 is het zover. De laatstejaarsstudenten fotografie aan het CVO Kisp – en daar hoor ik dit keer ook bij – presenteren hun eindwerk. Een jaar lang mogen/moeten we werken rond een zelfgekozen thema en dat mogen we zeer ruim interpreteren. Bewijs nu maar dat je echt een fotograaf bent. Dat je niet alleen interessante beelden kan maken, dat je ze ook goed kan nabewerken en dat ze klaar zijn om perfect uit de printer te rollen. Een externe jury zal dat beoordelen en het “grote publiek” zal de werken kunnen bekijken tijdens een tentoonstelling in de Zebrastraat te Gent van 8 tot 16 januari.

Het hele traject heeft me vaak en diep doen nadenken over mijn fotografie, over wat ik kan en wat ik niet kan en over wat ik graag doe en wat ik niet graag doe.
Mijn brein is ontvankelijk voor interessante beelden. Ik wandel rond en ik zie beelden die de moeite zijn om vast te leggen. Een tijd lang heb ik geprobeerd die beelden te schilderen maar daar kwam niets van. De beelden die ik zag bleven in mijn hoofd, ik kreeg ze niet op doek niet op doek. De compositie, het licht en de kleuren ik zag het zo voor me. Ik moest alleen nog verf en borstels nemen en het op een canvas zetten en daar ging het dan fout. Tegen dat ik tijd en zin had om eraan te beginnen was het beeld al vervaagd of zat ik al met een ander beeld in mijn hoofd. De beelden die ik zag hebben zelden een tastbaar resultaat opgeleverd. Fotografie heeft dat probleem voor mij opgelost. Je ziet een beeld en je neemt een foto. En dan wil je graag een goede foto en zo ontstond een nieuw probleem: het niveau van mijn beelden moest omhoog en ik moest de nabewerking beter leren kennen. Daar heb ik de laatste jaren serieus werk van gemaakt.

De tijd tussen een beeld zien en een opname maken is bijzonder kort. Ik construeer geen beelden, ik fotografeer beelden die er al zijn. Ik breng verslag uit, ik maak een reportage. Het klassieke studiowerk, het samenvoegen van elementen tot een stilleven, het juiste licht instellen, ik doe het niet graag. Een model dirigeren, draai wat meer naar links, je kin wat hoger, niet aan mij besteed.